PPROIECTE & ACTIVITĂȚII - Liceul Teoretic "Ana Ipătescu" Gherla

Nimeni nu-ţi poate lua educaţia, experienţa şi amintirile

Du-te la conținut
15 ianuarie 2021! 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale

Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită de elevii și profesorii Liceului Teoretic „Ana Ipătescu” printr-o serie de activități organizate la nivelul claselor. Anul acesta nu s-au mai deschis larg ușile Sălii Rotary a liceului, însă Muzeul virtual de la Ipotești a devenit cu siguranță neîncăpător. Sărbătoarea Culturii Naționale a adus în centru imaginea poetului nepereche, omagiat la nivelul Catedrei de limba și literatura română împreună cu toți elevii claselor gimnaziale și liceale. Fie că a fost dedicată poetului doar o secvență de lecție sau o oră din activitatea școlară, cu toții am devenit conștienți de puterea și noblețea cuvântului eminescian. Astfel, activitățile desfășurate au fost variate: de la tururi virtuale, la care elevii, îndrumați de profesori au descoperit farmecul Casei memoriale de la Ipotești, la recitări, la jocuri elaborate de profesori special pentru acest moment, la expuneri sau la analize elaborate ale textelor, până la perspective ample asupra poeziei românești, toate activitățile au adus un plus de cunoaștere și valoare zilei de azi.
I       SALVATI  PLANETA ALBASTRA!
                 “Pământul este casa noastră- sănătatea lui este şi sănătatea noastră”
   Să salvăm planeta! Să ne autoeducam! Să încercăm să ne construim un nou stil de viaţă. Nu e atât de greu să facem planeta mai bună, mai curată, să renunţăm la mizeria ce ne înconjoară. De ce mereu e mai uşor să arunci pe lângă un coşul de gunoi decât în el? Sau e aşa greu să păstrezi mizeria în buzunar până ajungi la un coş? Pentru a începe să salvăm natura, începeţi prin a vă schimba pe voi înşivă, a schimba comportamentul vostru, a da un exemplu celorlalţi, a face primul pas. Ce-ar fi să ne gândim la unde se va ajunge dacă continuăm în ritmul ăsta, la existenţa Terrei peste zeci de ani, la existenţa nostră pe Pământ...Totul se va degrada şi se va distruge încetul cu încetul. Nu ar fi bine dacă am încerca să facem această lume mai curată acum, iar mai târziu să nu avem nici o grijă, să nu ne mai întrebăm dacă vom mai trăi cum trăim acum.Mai uşor este să prevenim decât să tratăm.

               Activitati desfasurate:
 1.,, APA ÎNSEAMNĂ VIAŢĂ !” – 22 martie -ZIUA MONDIALĂ A APEI
  Elevii clasei a IX A au organizat o acţiune de ecologizare a văii râului Someşul Mic din localitate, împărţind pliante şi fluturaşi cu conţinut ecologic locuitorilor.
2. ,,MINUNATA LUME A PĂSĂRILOR”- 1 APRILIE-ZIUA INTERNAŢIONALĂ A PĂSĂRILOR
 Elevii clasei a IX A au derualat o acţiune de instalare de cuiburi pentru păsări şi a unor panouri cu date despre speciile de păsări ocrotite în zona declarată ,,REZERVAŢIE NATURALĂ” de la ,, LACUL ŞTIUCILOR” din SĂCĂLAIA.
3.,,PĂDUREA – PLĂMÂNUL VERDE AL PLANETEI”-15 aprilie
 Ecologizarea padurii din Gherla
4.,,UN SINGUR PĂMÂNT, SĂ-L OCROTIM ÎMPREUNĂ!- 22 aprilie-ZIUA MONDIALA A PAMANTULUI
– Elevii Liceului T. ,,A. Ipătescu’’GHERLA” au organizat ,,PARADA COSTUMELOR DIN MATERIALE REFOLOSIBILE.
– Elevii Liceului Teoretic. ,,Ana  Ipătescu’’GHERLA” au participat la,, FESTIVALUL STIINTEI”
Proiectul Psiho +
Psiho+ constă intr-un concurs de eseuri pe teme privind aplicabilitatea psihologiei în viaţa de zi cu zi, tematica pentru anul şcolar 2020-2021 fiind Comportamente prosociale în situaţii de criză.
Concursul se va desfăşurat în trei etape – la nivel de unitate de învăţământ, la nivel judeţean şi nivel regional. La etapa regională participă lucrările premiate la nivel judeţean, din Cluj şi din judeţele partenere: Bistriţa-Năsăud, Braşov, Mun. Bucureşti, Buzău, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Prahova, Sibiu, Tulcea, Vaslui.
II. Concurenți
Elevi de liceu, clasele X-XII, din județele partenere, care se înscriu pentru a participa cu lucrări (eseuri pe tematica menţionată) în cadrul concursului. Eseurile vor fi realizate individual.
I.                   Scopul concursului
Proiectul „Psiho+”, adresat elevilor de clasele a X-a – a XII-a, are ca scop aprofundarea şi aplicarea cunoştinţelor acumulate la psihologie privind  autocunoaşterea, dezvoltarea personală, inserţia socio-profesională.
Monografie
In sala de festivităţi a Liceului Teoretic ”Ana Ipătescu” a avut loc vineri, 14 iunie, lansarea cărţii intitulate "Liceul Ana Ipătescu din Gherla - un liceu cu tradiţie în slujba comunităţii (1960-1990) – Omul şi dascălul Ştei Vasile", având-o ca autor pe profesoara Mirela Nicola. La eveniment au participat reprezentanţi ai municipalităţii şi ai Muzeului de istorie, foşti şi actuali directori ai instituţiilor de învăţământ din oraş, cadre didactice si elevi.
Pe parcursul a 5 săptămâni, la clasa a II a A s-a derulat
Proiectul Internațional Eroii Fast

menit să îmbunătățească nivelul de conștientizare în ceea ce privește simptomele de AVC.  
Prin activități sub forma de jocuri, prezentări video,  copiii au învățat să adopte un stil de viață sănătos, să cunoască semnele bolii prin intermediul unor personaje haioase și ce trebuie să facă atunci când acestea apar. Au avut ,, misiunea " de a transfera aceste cunoștințe spre familia lor, în special bunicilor.
Au fost 5 săptămâni de educație și distracție! Recomandăm acest proiect colegilor noștri.
DIN SUFLET PENTRU SUFLET
Proiectul educational judetean “Din suflet pentru suflet” s-a aflat la a VII-a editie in anul scolar 2019-2020 si a fost cuprins in CAEJ 2019 pozitia 76.
Coordonatorii proiectului: prof. inv. primar Cont Melania de la Lic. Teoretic ”Ana Ipatescu” Gherla si prof. inv. primar Sabo Ionela de la Sc. Gimnaziala Nr. 1 Gherla.
Parteneri: Primaria municipiului Gherla, Casa de Cultura, Filantropia Ortodoxa Gherla, Clubul Copiilor Gherla si Dej, Fundatia “Micul Print”, Sc. Gimnaziala Livada, Gradinita “Casuta Fermecata” Gherla, Sc. Gimnaziala Taga, Libraria Galaxia Gutenberg.

Elevi din Gherla la Olimpiada Națională Tinerii dezbat, la Cluj-Napoca
 
In Anul Internațional al limbilor autohtone așa cum a fost numit de către ONU, Ministerul Educatiei Nationale, impreuna cu alti parteneri, au organizat  editia anuală a Concursului National ”Tinerii dezbat”, etapa judeteana, in data de 25 mai 2019 la Cluj-Napoca. Aici s-au intrunit 14 echipaje formate din cate trei elevi debateri si grupate pe cele două secțiuni:Începători și Avansați..Printre echipele participante s-au numarat si cele de la Colegiul Național Gheorghe Șincai, Colegiul National Emil Racovita, Liceul Teoretic “Nicolae Balcescu” Cluj-Napoca, iar Gherla a fost reprezentata de Liceul Teoretic “Ana Ipatescu”  – coordonator prof. Adriana Rus.
Echipajul a fost format din elevii Cămărășan Tudor,Oros Augusta si Olosutean Martina (cls.a IX-a)
Mențiunea obtinută a dovedit pasiunea si perseverenta in arta de a dezbate. Atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, astfel de  activităţi  au stârnit interesul de a pătrunde şi de a persevera în arta debate-ului, până la competiţie. Receptivitatea elevilor nu poate decât să dezvolte spiritul competiţional, dorinţa de a acumula o cultură generală, şi nu în ultimul rând dezvolta socializarea.
Nu putem decât să felicităm initiativa acestor elevi şi a profesorilor indrumatori, care se alătura acelora care îşi petrec timpul liber dezvoltându-şi deprinderi de gândire analitică şi de exprimare personală, cultivarea toleranţei fată de pluralismul opiniilor, precum şi dezvoltarea capacităţii de abordare transdisciplinară a problematicii supuse analizei şi dezbaterii.
 
„S-ar putea să greşesc şi s-ar putea să ai dreptate, dar prin efortul nostru ne-am putea apropia de adevăr” – Karl Popper
<
>
Înapoi la cuprins